Oppskrifter på sunn og god mat

God og sunn mat blant gode venner er toppen!

 Frukt og nøtterundstykker
(Kan også bli til to brød)
300 g     hvetemel
150 g     grovt rugmel  
60 g       valnøtter
60 g       hasselnøtte
              rosiner
50 g       50g aprikos og/eller svisker
6-7 dl     lunkent vann
1 pk       tørrgjær
2 ts        salt
1 dl        olivenolje
2 ss       honning – kan sløyfes
             solsikkekjerne – kan sløyfes
             linfrø – kan sløyfes

Bland mel, salt og gjær. Tilsett nøtter, frukt, linfrø og solsikkekjerner. Smelt honning i litt av vannet. Tilsett vannet litt etter litt. Deigen er ganske klissete. Heves til dobbelt størrelse. Stekes midt i ovnen på 200 grader ca. 15 minutter. Brøden stekes 40-50 minutter.

Ost- og skinkemuffins
(ca. 40 stk)
10 dl      mel
10 dl      sammalt hvete – fin eller grov
8 ts       bakepulver
2 ts       salt
4 ts       paprikapulver
400 g    revet ost
400 g    kokt skinke       
8           egg
8 dl       melk
4 dl       oliven olje/smeltet smør

Oppå:    4 dl revet ost og evt. 8 ts oregano

Start med å blande alt det tørre i en bolle, gjerne food processor. Tilsett ost og skinke i strimler. Bland egg, melk og smeltet smør og hell det i melblandingen. Rør godt til alt er blandet. Fordel røren i muffinsformene (ca. ¾ fulle) og sett formene i en muffinsplate. Strø på revet ost.Stek dem midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.