Sunt og godt kosthold

Utsikten barnehage har fokus på et sunt og godt kosthold. Vi ønsker at barnehagen skal være et sted hvor barna lærer sunne matvaner, om hvor maten kommer fra, og hvordan maten de spiser blir til.

Artikkel fra Lierposten : Sunn mat i små mager.

Vi er så heldige å ha en egen kokk/kjøkkenansvarilg som har ansvar for kjøkken, matinnkjøp og måltidene i barnehagen. Kokken tilbereder sunn og god mat fra bunnen av flere dager i uken og barna får mulighet til å delta på kjøkkenet; de baker rundstykker, skjærer frukt og hjelper til på kjøkkenet sammen kokken eller andre voksne.

Kokken her på Utsikten barnehage streber etter å servere barna et sunt, godt og variert kosthold bestående av hjemmelaget mat. Vi arbeider også kontinuerlig for å prøve å gi samtlige barn matglede og ikke minst videreføre gode mat tradisjoner i tråd med det som står i rammeplanen. Vi har et ekstra fokus på å være en sukkerredusert barnehage. Vi utfordrer barna ved å gi de smaksminner som sitter. Matlukten, smaken av sauser og kraft laget fra bunnen av, oppdeling av stor stykningsdeler av kjøtt, filetering av fisk, skrelling og kutting av ferske grønnsaker og lukten av dette, servering av hjemmebakt brød og havregrøt med frukt til frokost.

Vi prøver å servere lokale råvarer etter sesong, så langt det er mulig.  Vi har også utarbeidet en grønnsakshage som vi har med oss barna og dyrker og høster i. Her prøver vi oss også på litt kompostering som et prosjekt som undersøker hvordan mat blir til jord og jord om til mat.

Kokken har også fokus på å la barna delta i forberedelser og kjøkkenaktiviteter så lenge det er rom og tid for det i hverdagen.

Med slikt fokus, håper vi å kunne bidra med kunnskap og matglede, ikke minst et godt forhold til et variert kosthold i de senere år i oppveksten til barna.

For å markere barnas bursdag har vi valgt å flytte fokus fra mat og bursdagsgodt, og heller til bursdagsbarnet. Hver avdeling feirer da på sin måte, uten at maten er i fokus i akkurrat denne sammenhengen.

Barnehagen deltar i et prosjekt igangsatt av Lier Kommune; Sunne og Aktive Liunger (SAL).

Skriften nedenfor er hentet fra deres nettside.

Sunne og Aktive Liunger (SAL) er en modell for livsmestring med fokus på fysisk aktivitet, gode matvaner og trivsel i barnehage og skole. Målet er at barna/elevene blir robust barn og ungdommer som takler hverdagen og er rustet for fremtidige utfordringer.

Folkehelse og livsmestring danner grunnlaget eller fundamentet for læring, og SAL er en metode som med lokal tilpasning skal styrke skolens fokus på at aktive barn med gode matvaner blir opplagte og friske barn med bedre forutsetninger for å lære.

Kilde: